07/06/09

Spageti me Midhje (me salce domate)






Vestiresia: Mesatare
Koha e pergatitjes: 60 minuta

Per dy persona:
Spageti 200 gr, midhje 800 gr, hudhra 2 thelpinj, vaj ulliri 2 luge gjelle, domate 400 gr, majdanoz, 1 gote vere te bardhe, pak spec pikant sipas deshires, piper i zi, kripe sipas deshires.

Pergatitja:
Pastohen midhjet duke u hequr mustaqet dhe duke i hequr reren qe mund te kene siper. Pasi mbarojme pastrimin i leme ne uje per rreth 15 minuta. Ne nje tenxhere te thelle veme ujin pa kripe sepse midhjet jane goxha te kripura dhe nuk ka nevoje per kripe shtese.
Ndersa presim te valoje uji, ne nje tenxhere te ceket shtojme vajin e ullirit dhe hudhrat. Kur hudhrat te marrin ngjyre te verdhe i shtojme domatet dhe i perziejme qe te mos digjen. I shtojme nje pjese te majdanozit, piperin e zi dhe ate pikant. Pastaj i shtojme dhe midhjet dhe pas kesaj shtojme edhe goten e veres se bardhe per ti dhene shije. Nese deshironi mund te hiqni disa nga guackat e midhjeve duke ndare midhjen nga guacka qe te mos behet shume voluminoze kur midhjet te hapen. Pas disa minutave ne fakt do te vini re qe midhjet fillojne e hapen. Kini kujdes me midhjet qe nuk hapen vete dhe mos u mundoni ti hapni me zor po hiqini nga tenxherja ose pjata sepse do te thote qe nuk jane te mira.
Nderkohe uji ka valuar dhe veme makaronat te ziejne duke i perzier here pas here qe te mos ngjiten. I heqim makaronat 2 ose 1 minute para dhe pasi i kemi kulluar, i hedhim ne tenxheren ku ndodhen midhjet dhe i leme te ziejne pak bashke qe te marrin shije. I provojme dhe kur jane gati i heqim dhe i vendosim neper pjata. Nje pjese te midhjeve mund ta leme ne tenxhere se jane shume voluminoze. I hedhim siper majdanozin e mbetur duke zbukuruar pjaten.
Makaronat jane gati.
Ju befte mire!

Tave dheu






Veshtiresia: Mesatare
Koha e pergatitjes: 30-40 minuta
Per dy persona:
Melci vici 250 gr, 1 domate te madhe ose tre te vogla, vaj ulliri 2 luge gjelle, 1 spec te kuq, miell 1 luge, gjize 150gr ose per ke jeton ne itali 100gr ricotta dhe 50 gr djath feta, 2 thelpinj hurdhra, 3-4 gjethe dafine, 1 spec pikant, piper te zi dhe kripe sipas deshires, dhe patjeter dy tava dheu me diameter rreth 15 cm e thellesi rreth 5 cm.


Pergatitja:

Ne nje tenxhere te ceket skuqim melcite e prera ne kubike me vajin. Pasi jane gati i heqin nga tenxherja dhe i vendosim ne nje ene tjeter. Ne vajin e mbetur hedhim per skuqje hudhrat e grira jo shume holle, domatet dhe pas pak shtojme specin e prere ne copa te holla. Pas disa minutash shtojme dhe miellin dhe e kaurdisim duke pasur kujdes qe perberja te mos ngjitet ne tenxhere. I shtojme dhe gjizen ose ne mangesi Ricotta dhe djathin Feta dhe vazhdojme kaurdisjen derisa te marri forme unike. I shtojme gjethet e dafines, specin djeges sipas deshires, piperin e zi dhe i shtojme nje gote uje. I hedhim kripe sipas deshires dhe pas dy minutash i bashkojme melcite qe skuqem ne fillim. I leme te ziejne bashke per 5-7 minuta dhe pastaj perberjen e hedhim ne dy tavat e dheut. Marrim tavat dhe i fusim ne furren qe kemi ngrohur paraprakisht me 200 grade. I leme ne furre per rreth 20 min duke i kontrolluar here pas here.
Me pas i heqim nga furra duke pasur kujdes te mos digjemi.
Pjata eshte gati.
Ju befte mire.

Spageti me Mashurka









Veshtiresia: Mesatare
Koha: 30-40 minuta

Per dy persona:
Makarona spageti 200 gr, mashurka 300 gr, domate 3 kokrra mesatare ose 10 kokrra te vogla, hudhra 2 thelpinj mesatar, 10 flete borziloku, 1 luge vaj ulliri, 50 gr djath i bardhe jo shume i kripur, kripe sipas deshires.

Pergatitja:
Ne nje tenxhere te thelle hedhim uje dhe pak kripe.
Nderkohe pastrojme mashurkat duke i hequr bishtat nga te dy anet, i lajme mire dhe pasi te kete marre vale uji i hedhim brenda te ziejne per rreth 7-10 minuta. Pasi te kalojne minutat i shtojme brenda dhe spagetit qe te zijne se bashku me mashurkat dhe i lejme te zihen per kohen qe eshte shkruar ne etiketen e spagetit. Perpara se ti heqim i provojme per kripe dhe shtojme kripen sipas deshires. Nga ana tjeter, nderkohe qe spagetet dhe mashurkat ziejne bashke, ne nje tenxhere te ceket vendosim vajin e ullirit dhe hudhrat, dhe pasi hudhra te marri ngjyre te verdhe i shtojme domatet e grira ne copa te vogla. Pas dy minutash i shtojme gjysmen e fleteve te borzilokut dhe gjysmen tjeter e leme per sbukurim te pjates. I shtojme nje gjysem gote uje dhe i leme te ziejne bashke. Nderkohe makaronat dhe mashurkat jane gati dhe pasi ti kemi kulluar ujin, i shjtojme te tenxherja me domatet dhe i kaurdisim se bashku per rreth nje minute, sa te marrin shijen e duhur.
Pasi i kemi ndare neper pjata makaronat i grijme siper me rende djathin e bardhe dhe i veme fletat e borzilokut per zbukurim.
Pjata eshte gati.
Ju befte mire!